6 Temmuz 2014 Pazar

Üst dikiş (spor dikiş) sevmiyor musunuz? Ben de!


Merhaba, iyi pazarlar :)

Diktiğim parça, spor bişey olmadığı sürece ön yüzden görünen dikişten pek hoşlanmıyorum. Bu düşüncemin oluşmasında, ilk dikişlerim zamanında dümdüz dikiş çekemiyor olmamın da etkisi olmuş olabilir :) Artık dümdüz dikebiliyorum! Hatta sevgili baboşuma, babalar günü hediyesi olarak, bünyesinde oldukça yoğun spor dikiş barındıran cekont dikmişliğim var (aaa! cekont neydi ben bilmiyorum, hatırlamıyorum diyenler; buyrun ). Diker dikmez heyecanla İnstagramda paylaşmıştım ancak henüz blog için yeterli fotoğraf hazırlayamadım. Modelim, medyatik olmak istemiyor, yapacak birşey yok! İkna edersem bir ara gelir onun da yayını :)

Dışardan görünmemesi gereken (gereken derken; ben istemiyorum yoksa herhangi bir zorunluluk yok) her türlü çevirme işleminde bu yöntemi kullanıyorum. Kolsuzların kol evine, yakasızların yakasına, kimsesizlerin kimine aman bu yok! kemersiz etek- pantolonların beline vs. vs.

Bugün, yeni diktiğim gömlek üzerinden, bahsettiğim üst dikiş olmadan pervaz- biye çevirme işlemini fotoğraf yardımıyla anlatmayı denedim :) 

Pek çok dikişsever zaten biliyordur ama bilmeyenler için şöyle başlayalım yavaş yavaş :)


İki ön ve arka yaka pervazını birleştirdikten sonra yüzü yüz olacak şekilde gömleğe diktim.


Gömlekle birleşmiş pervaz, üstteki fotoğrafta. 


Dikiş payları pervaz tarafına yatırılmış şekilde (alt fotoğrafta daha iyi görülüyor) ilk dikişin hemen 2-3 mm yanından pervaz üzerinden tekrar dikiyoruz. Burada önemli olan dikiş payları altta olacak mutlaka ve her iki tarafa doğru hafif gerdirerek dikiyoruz.


 Diktiğim kısım, arka yaka, kol evi  veya etek- pantolon beli ise; tüm pervaza bu iç dikişi geçtikten sonra çıtlatmaları yapıyorum. Dikiş payını inceltmem gerekiyorsa da yine bu aşamada yapıyorum.


üst fotoğrafta sol tarafta gördüğünüz dikiş, gömleğin yan dikişi değil pens dikişi. Pervazın sağ tarafında görünen de pervaza yapıştırdığım ancak henüz fazlasını kesmediğim tela. 


Ütüden önceki son görüntü bu.


Ve son hali. Üst dikiş yok. Gayet net içe dönmüş ve sülfilesi yapılmış pervazlarım tam istediğim gibi :)

Arka yaka pervazını gördüğünüz gibi verevden hazırladım. Verev biyede de biraz daha dar olmakla birlikte duruş böyle oluyor. 

Anlatabilmiş olmayı umuyorum :)

Ramazanın bereketi sofralarınızdan eksik olmasın, hayırlı ramazanlar...

12 yorum:

  1. Bilmeyenler için süper bir anlatım olmuş. Çok pratik bir yöntem olduğunu yaptıkları zaman anlayacaklar. Ellerine sağlık. Şimdi şu cekontu merak ettim gidip bi bakim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim. Ben de bu yontemi ogrenince, dikişin uzayına çıkmış kadar olmuştum :)

      Sil
  2. Kumaş da süpermiş yalnız. Dikiş zaten tertemiz. Geriye bir tek üzerinde görmek kalıyor :) Ellerine sağlık, güle güle giy arkadaşım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkurler Nurten Hanimcim, kumaşı; yazlık, doğrudan ten uzerine giyilebilecek bir cekete astar yaparim diye almıştım. Istediğin kadar planla, kumaslar kendi akibetine kendi karar veriyor resmen. Ozgur ruhlar ;))

      Sil
  3. sonuç mükemmel! çok beğendim ellerinize sağlık. daha detaylı okuyacağım inşaAllah çok temiz bir çalışma olmuş.. hayırlı günlerde giyeresiniz inşaAllah

    YanıtlaSil
  4. Hayrun'cuğum çok hamaratsın maaşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkur ederim, kim oldugunu da bilseydim keske :))

      Sil
  5. Çok güzel dikmişsiniz. Cekontu da çok beğendim. Çok havalı. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler, zaten tum dikilenler 3'-5 bar hava ugruna ;) en azindan benim icin oyle :)

      Sil
  6. Ben de çok beğendim, ben de ben de...:) elinize,anlatımınıza sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanirim konu cok zor degildi ki bana da anlatmasi pek zor gelmedi. Yoksa cikamiyorum isin icinden. Sevgiyle kalin :)

      Sil