27 Ağustos 2014 Çarşamba

diagonalleri denk getirebildiklerimden misin?


Merhaba!

Takvim olarak yazın son demleri olsa da fiili olarak sanki tam göbeğindeymişizcesine geçiyor günlerimiz.
Şikayetçi miyiz? Ben değilim, severim yazı, güneşi, aydınlığı.


Yaz sıcağında siyah çok tercih etmesem de özlüyorum herhalde ki arada elim gidiyor siyahlara, giyiyorum. Hazır giymişken ve hazır sevgili arkadaşım Filiz, fotoğraflarımı bu kadar başarılı çekmişken bu yayını hazırlamak için fırsat doğmuş oldu. Anında instagramda paylaşacak kadar çok beğendim fotoğrafları, Filiz'cim ellerine sağlık :)
İş yerimizin hemen yanında, gördüğünüz kırmızı piramidal duvarı da keşfetmişiz ki artık! Gelsin fotoğraflar, gelsin bol bol dikilenler... :)


Eteğimin kumaşını İstanbul'a gittiğimde meşhur Kadıköy pazarından almıştım,  pike cinsi. Aynı tonda çiçek desenli bir parçam daha vardı, onu da üst diktim ama bu kadar alt-üst farklı deseni birlikte kullanma trendine henüz alışamamışım. Onu da paylaşırım, hava biraz serinlesin de.

Eteğimi kalıpsız diktim. Yan dikiş de yok sayılır, sadece arka ortada dikiş var.  Bel ve basen ölçüme göre pensleri ayarladım.


Pensleri, çizgiler birbirini takip edecek şekilde yapınca bel için biraz daha içeri almam gerekti. Yine çizgiler çakışacak şekilde yan dikiş olması gereken yerlerden biraz daha içeri aldım. (Alt fotoğraf kırmızı oklar)



 Aynı hizadan, kalem formunu vermek için etek ucuna doğru daraltma da yaptım (yeşil oklar).





 Kumaş pek dik bir kumaş olmadığından, yırtmaç da açık olunca, sağa sola kayar endişesiyle yırtmaç kenarlarına ve etek ucuna komple  tela yapıştırdım.  Yırmacı, açık yırtmaç çalıştım.Kapalı yırtmaçta da çizgi denk getirecek takatim kalmamıştı. Baktığım her yerde diagonal çizgiler görmeye başlamıştım artık :)



Beline ise dümdüz, 10 cm kadar ende kumaşı ikiye katlayarak kemer yaptım. 2 agrafla diktim. Gizli fermuar, maazallah (!) çizgilerimin arasına mesafe katar diye, aleni fermuar kullandım :) 




Sanırım patlet de denilen şekilde gizledim.  Eteği astarlı çalıştım.


 . 
 Bluz/yelek de benim diktiklerimden, daha önce burada paylaşmıştım takım olarak.

Dikiş periniz yanınızda olsun, boş boş dikilmesin ama çizgileri denk getirmeye çalışırken biraz yardım etsin :)



28 yorum:

  1. Ellerine sağlık. Daha önceden çizgileri denk getirmek için kafa patlatan biri olarak nasıl zor bir iş yaptığını çok iyi anlıyorum. Zor iş ama bitince de tadından yenmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da dediğin gibi, bitince tadından yenmiyor. Zaten ben dikişte bu detaylarla oynamayı seviyorum. Yorum icin çok teşekkürler :)

      Sil
  2. yine süper olmuş tabiki, kalıpsız falan nasıl dikiyorsunuz anlamıyorum valla, ben kalıpla bile oturtamıyorum :) içindeki ince işçilik de göz yaşartır cinsen olmuş, kurdeleler falan.. off off çok çalışmam lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iste 80 kere falan giyip igneleyerek oldu bu etek :) boyle bir etrkte kaliba sadik kalmamak, uzerinde provayla oturtmak cok daha kolay oluyor bence. Tesekkur ediyorum ayrica :)

      Sil
  3. Müthiş güzel bir iş çıkmış ortaya yalnız! Şu yaptığın temiz dikiş ne markalarda var hakkıyla, ne de "ben terziyim" diye geçinen esnafın özgeçmişinde. Zevkten dört köşe oldum valla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevaplarim cok gecikti, tum gun sizin kamu hast. Kurumundakilerle toplanti halindeydik :)
      Yaptigim isi hakkiyla yapmak istedim. Her zaman bu kadar ozenmesem de farkedilmrsine cok sevindim. Cok tesekkur ederim :)

      Sil
  4. çok güzel olmuş yaa kalıpsız hem de..size de çok yakışmış..güzel günlerde giyin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler, kumas, desen, model uyumu bazen cok iyi tutuyor bundaki gibi. Aslinda son derece kolay bir model ama benim de beklentimden iyi oldu sonuc :)

      Sil
  5. Yapmış yine bizim Hayrun Kız... Daha diyecek sözüm yok sana....:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yapmışım de mi? Yalan yok, kendim de çok sevdim. Sağol :))

      Sil
  6. Ama olmazki böyle de ustaca dikilmez ki, elinize sağlık. İncecik olduğunuz için kalem etek çok yakışmış. Fiziğinize diyecek bir şey yok, ne giyseniz yakışır valla ne güzel. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikilir dikilir... Hangi işe bu kadar severek emek verilirse o işte ustalaşılır. Benim de daha çok yolum var ve zevkle yürüyorum. Tesekkur ederim :)

      Sil
  7. Tek kelimeyle muhteşem olmuş. O çizgiler uysun diye o kalıbı öyle dünyayı açar gibi açıp kalıp oluşturman da ayrıca bi fikir verdi bana da "böyle de olabiliyomuş!" dedim saol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimdeki kumasin parca olusu ve cizgilere takintili olmamdir bu tarzın sebebi. Sen de sağol sevgili NeOn :)

      Sil
  8. Nasıl muhteşem olmuş! Çizgileri hizalayabilmek çok zor iş gerçekten. Bayıldım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çizgilerin ust uste gelecegi her noktaya, dikis yoluna diklemesine igne takıyorum, igneleri cikarmadan uzerinden dikiyorum. Aklima gelmisken yazayim da bir bilmeyene faydasi olsun :) Cok tesekkurler :)

      Sil
  9. ne kadar temiz ve düzgün iş çıkarmışsın, ellerine sağlık ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim. Artik daha ozenli calismayi planliyorum. Insallah arkasini getiririm ;) Her an kaytarabilirim de hic garantisi yok :))

      Sil
  10. Süper olmuş dışı da içi de. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  11. Ellerinize sağlık harika bir çalışma:) Çok beğendim.

    YanıtlaSil
  12. o çizgileri o kadar düzgün bir araya getirmek çok zor iş valla ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba! Blogunuz ismidir beni buraya getiren. Bu ne harika ve zekice bir dil kullanımı:) Önce dilimizi bu kadar iyi kullanandığınız için sizi kutluyorum. Her yönüyle severek takip edebileceğim bir blog olduğunu düşünüyorum. Ben de dikiş dikmeyi çok severim ve sizden çok şey öğreneceğim. Benim blogum dikişle ilgili değil ama minyatürden hoşlanıyorsanız sizi blogumda ağırlamak beni mutlu edecektir. Sevgi ve keyifle kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her fikrinizle beni onurlandırdinız
      Cok teşekkur ederim :) Türkçemizin her duyguyu, her durumu ifade etmek icin yeterince zengin oldugunu dusünüyorum. Mumkun olduğunca da doğru kullanmaya çalısıyorum. Minyatür; zayıf olduğum bir sanat, siz de zenginlestirmem için karşılastıgım bir fırsat olabilirsiniz. Sevgiler :)

      Sil
  14. çok değişik bir kalıp olmuş yanlarda deseni bölmek istemediğinde çok rahatlıkla kullanılabilir sanırım. Ellerinize sağlık çok güzel olmuş ve fizikte güzel olunca yakışmış tabi :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Icatlar, ihtiyactan doğar. Kumaş kıtlıği ya da dediginiz gibi deseni kesmemek için kullanilabilir. Cok tesekkurler begeniniz icin :)

      Sil