22 Şubat 2014 Cumartesi

triko, penye gibi esnek kumaşlarda omuz dikişi.

Merhaba, sevgili dikişe bir şekilde bulaşmış, o tadı yakalamış ve kopamayanlar :)

Bugün, geçmiş yayınlarda gelen bir kısım soru üzerine bir yayın hazırladım. Triko, penye gibi esnek kumaşlarda (ben bulaşmam ama sevenleri jarseyi de katabilir bu türe) omuz dikişleri esnemesin, omuz başları, omuzdan aşağı doğru alıp başını gitmesin diye benim kullandığım yöntemi anlatmaya çalışacağım.
Özellikle belirtmekte fayda görüyorum ki bu teknik benim kullandığım bir teknik. Ben işin uzmanı olmadığım için kesin bu böyle yapılır gibi bir algı oluşmasın. Ha ben memnunum, yeni bir arayış içerisinde değilim. Daha kısaca söylersek bu yayın ders niteliğinde değildir. Hassas konu üzerinde gerekli açıklamayı yaptığıma göre gelelim benim esnemeye karşı önlem olarak uyguladığım iş ve işlemlere, buyrun;



Daha önce diktiklerime baktım ama renklerden dolayı fotoğrafda detay görmek pek mümkün değildi. Ben de hizmette sınır yoktur diyerek sadece birer omuz biçerek onun üzerinde göstermek istedim. Yukarıdaki fotoğrafta gördüğümüzü bir giysinin ön ve arka omuzları olarak düşünüyoruz.



Ön ve arka parçayı dikiş çizgileri üst üste gelecek şekilde iğneliyorum, arzu eden teyel de alabilir zaman sizin :)



Hayal etmek biraz daha kolaylaşsın diye kalıbı da kullandım fotoğrafta. Kalıp üzerinde yaptığım işlem ise omuz genişliği kadar ince saten kurdeleyi dikiş payını hesaba katmadan kesiyorum. Bu ölçü bana olması gereken omuz genişliğini veriyor. Biçerken, iğnelerken farkında olmadan esnetmişsem onu da toparlamak için. Daha ziyade örme değil de verevden kesilen dokuma kumaşlarda bu ölçü işimize yarayacak ama burada da bulunsun.


Kestiğimiz saten kurdeleyi dikiş yapacağımız çizgi boyunca iğneliyorum. Kumaşımda esneme varsa bu aşamada kurdele ölçüsüne uygun yedirme yapıyorum.


Benim singerde görüntü bu şekilde; yaptığım ise en dar zigzag dikiş ayarını seçmek. 


 Kurdelenin ortasından omuz dikişini dar zigzag dikişle geçiyorum.


Görüntü olsun diye siyahla diktim ama çok belirgin olmamış fotoğrafta. 
Kurdeleli dikiş bu kadar, artık esnemeyecek omuz dikişlerimiz var. Güle güle giyebiliriz :)

Diğer yöntem; biye kullanma.


Makinede dikilmekte olan parçayı, yine aüstteki gibiomuzları birleştirilen ön ve arka parça olarak düşünmeye devam ediyoruz.


Yine makinemiz aynı ayarda (en dar zigzag) dikiş çizgisinden omuzları birleştiriyoruz. Buradaki hassas noktamız; dikiş esnasından arkadan kumaşı çekmiyoruz hatta mümkün olduğunca önden iterek dikiyoruz ki esneme en az ölçüde kalsın.


Dikiş payının fazlasını kesiyoruz, 0,6-0,7mm kalacak kadar kesiyorum ben.


Verevden hazırladığımız veya hazır aldığımız biyeyi iğneliyoruz, zamanla, sabırla sıkıntısı olmayan teyel almakta özgür yine :) Püf noktamız biyeyi gerdirerek yerleştiriyoruz.


Ben gösterebilmek için böyle iğneledim ama dikerken sadece başlangıç noktasını iğne ile sabitliyorum, devamını dikerken bir yandan biyeyi kendime doğru çekerek dikiyorum ki kumaştaki esnemeyle biyedeki gerilme birbirini dengelesin.


Yalnız bu çekme işini abartmıyoruz aman diyeyim! Biyede bolluk olmayacak kadar bir germe söz konusu. Yoksa olması gerekenden daha dar kalır ki istemiyoruz bu sonucu.


Biyenin bitmiş görüntüsü de böyle olacak. Dikiş paylarına sürfile de gerekmiyor artık.B iyeli iç dikişi tüm kenarlarda da kullanabilirim. İçi tertemiz ve özenli bir çalışma olmuş olur. Normal koşullarda 2 kat olması gereken yerleri, biye geçirerek toplam 6 kat kumaş yapacağımızı hesap ederek biye kumaşımızın ince, vual gibi astar gibi bir kumaştan seçiyoruz.
Benim bu konuda sanırım başka sözüm yok, umarım hevesli bir terzi adayının işine yarar :)

Şimdi gidiyorum ve diğer bir talep olan; yaka kalıbıyla ilgili ne yapabiliriz ona bakıyorum. Haydi bakalım, cümleten kolay gelsin :))



Dikiş periniz yanınızda olsun!
Mümkünse bir de fotoğrafçı perisi istiyorum ben!!!
Sevgiler :)



23 yorum:

  1. hepside çok kıymetli bilgiler elinize emeğinize sağlık, detayları çok güzel anlatmışsınız.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anlaşılır bulduğunuza çok sevindim, tereddütlerim vardı çünkü. Teşekkürler :)

      Sil
  2. bravo gerçekten emeğnize sağlık..Böyle resimli anlatımlı post hazırlamak hiç de kolay değilmiş blog açınca anladım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok haklısınız, sürekli yapabilenlere saygım sonsuz :)

      Sil
  3. Benim gibi acemilere, jillet gibi tulum dikenlerden oldukça faideli gibi bir paylaşım olmuş. Teşekkür ederiz.
    Tulum beni fena çarpmış sanırsam :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Tulumumu ben de çok beğenmiştim zaten ama yayından sonra gelen yorumların üzerine artık dolapta baş köşeye terfi etti. Daha iyisi gelene kadar en kıymetlim oldu. Tekrar teşekkürler :)

      Sil
  4. güzel ve anlaşılır bir anlatım olmuş sevgiler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anlatımdan memnun kalınıyor madem, bu tür açıklamalı çalışmalara zevkle devam edebilirim o zaman. Teşekkürler :)

      Sil
  5. Çok güzel bir paylaşım olmuş.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Ben de arasıra penye dikiyorum ve hiç bu şekilde yapmamıştım ama mutlaka deniycem fikir fikirden üstündür...ben böyle esneyen yerlere tela yapıştırıyorum.Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tela yapıştırma fikrini duymuştum ama yıkamada sıkıntılı olabilir diye hiç denemedim. Siz telalıları hiç yıkadınız mı? bişey olmuyor mu? Evladiyelik dikiyorum ya! yıka yıka giy! :))

      Sil
  7. harikasınız... çok çok teşekkürler... zaman ayırıp hemen açıklamışsınız... yağmur....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne demek! :) siz bana güvenip sormuşsunuz madem elimden geldiğince açıklamak da bana düşer tabii ki. İşinize yaradıysa benim için büyük keyif :)

      Sil
  8. valla böyle bir şey yapıldığından haberim bile yoktu, ben dikip geçiyorum sadece, ondan güzel olmuyormuş diktiklerim :) fotoğraf konusunda ben de çok sıkıntılıyım gerçekten! burda iyi fotoğraf çeken bir blogger dan aldığım yazı var bir göz atın ;)
    http://birdikbinbak.blogspot.com/2014/01/yeni-baslayanlar-icin-fotograf-cekim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahaha ha ha ben de kendim keşfettim zannediyordum ama böyle bir şey meğer hep yapılıyormuş! Hazır aldıklarımda bile bir kısmında varmış silikon şerit. Sonradan farkettm! Yazınızı dagörmüştüm daha önce şimdi daha dikkatlice okuyacağım. Teşekkürler :)

      Sil
  9. Çok faydalı oldu. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Bende de silikon şeritler duruyor ama şu biye olayını çok tuttum.Fransız dikişinden hallice,eli öpülür bir işlem olmuş.))Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler, biye ile dikiş temizleme, astarsız her şeyde iyi oluyor da ah serde tembellik olmasa :))

      Sil
  11. Elinize, dilinize ve klavyenize sağlık. Çok teşekkür ederim bana yardımı oldu

    YanıtlaSil
  12. Of yaşasın ya. Hayatımdaki birkaç küçük probleme çözüm oldu bu yazı.

    YanıtlaSil