22 Ocak 2014 Çarşamba

manto dikerken dikkat edilecekler, örnekli gösterim :)



Merhaba;

Dikişe yeni başlayanlar, pek çoğumuz gibi hiç eğitim almadan kendi kendine bir şeyler dikmeye çalışanlar, bir de sevip de kavuşamayanlara gelsin bu manto :)



İlk bakışta herşey yolunda gibi görünüyor değil mi? Ama değil! Peki ben bu mantoyu ilk diktiğimde de böyle mi düşünüyordum? Tabii ki "hayır!" O gün, bana göre bu manto yeryüzünde imal edilmiş en güzel mantoydu :)


Modelimizin orijinal görüntüsü böyle, ama asıl dikkat çekmek istediğim husus alt fotoğraf, sol alt köşe:


 Tarihi gördünüz değil mi? şubat 1971 !!!  Daha ben yeni doğmuşken, henüz kırkım çıkmadan yayınlanmış bu burda :)) 
Mervişim bana Almanyalardan getirdi bunu. Nasıl güzel bir seçim, bana getirilebilecek en muhteşem hediye! 


 Gelelim benim muhteşem mantonun detaylarına; Sırf gösterebileyim diye yapılmaması gerekenleri yaparak bir manto diktim sizler için! 
Şaka şaka:)) 
Geçen yıl diktim bu mantoyu, o zaman kol takmakla ilgili ön yargılarım vardı.


Şöyle ki; omuzda yaptığımız yedirme büzgüsü var ya işte o büzgüyü yaparsam kollar karpuz kol gibi olacak zannediyordum! Annemin her dikişimde söylemesine rağmen inatçı bir oğlak olarak hiç dinlemedim. Dolayısıyla kol, kol evine büyük geliyordu. Kol altına gelen kısımdan kol evini genişletiyordum. Kollara o yedirmeyi vermediğim için diktiklerimin omuzları beni geriyordu ve bu sebeple hep 38 beden çalışıyordum. 


Omuzlarım geniş benim diye bahane de bulmuştum hatta :) hatta şu gömlekte görüleceği gibi o ilk düğmeyi açık tutarak kullanıyordum mecburen. Buna da burdanın kalıbı bozuk gibi bahanelerim vardı. Ne zaman ki anneme bir ceket dikmek istedim ve kol yedirmesini yap mutlaka dedi. Demek ki karpuz kol gibi büzgülü de olsa annem öyle istiyor diye ben büzgüyü yaptım. O kolu diktikten sonra yaşadığım aydınlama, nadir yaşanacak  bir aydınlanma oldu :) Ya o büzgüler nasıl kayboldu, o kol o omuz başı formunu nasıl güzel aldı! Kimbilir kaçıncı kez kendime dedim ki " Anne sözü dinleyeceksin, asla pişman olmazsın!"


Ayrıca; yakada, bedene birleştirme çizgisinin üzerinden alt ve üst yakayı birbirine dikmek gerektiğinin ıspatı olarak bakınız alt fotoğraf:


 Yeni dikilmişken böyle durmuyor tabi. Ama uyduruk falan demeden, doya doya bir kış boyunca giyince alt yaka böyle dışa doğru dönmeye başlıyor. Dikin birbirine, sağlam olsun. Sarkmasın, akmasın.



Cepleri yapmışım canım olması gerektiği gibi, üzerinde konuşulacak bi durum yok :)
Kolları da biraz kısa gelecek gibiydi, böyle bir kapakla uzattım azıcık.

Öyle böyle ilk manto için yine de hiç fena değildi. Bu kumaşı da yüzyıllar evvel, henüz bir gömlek bile dikmemişken almış olmam hakkında hiç bişey demiyorum :)



Dikiş periniz yanınızda olsun! Sevgiler :)

21 yorum:

  1. Ama yinede çok hoş ve asil duruyor. Buna benzer şeyleri ve sizinkine benzer aydınlanmaları bende yaşadım. O kol takma benim için ne büyük bir kabustu ilk zamanlar anlatamam. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yalnız o kolları büzmeden, yedirmeden takınca hiç zor olmuyor, kol takmanın nesi zor ki abartıyorlar gibi cahilce bir düşüncem bile vardı :)) artık kol takmak benim için o kadar da basit değil ama diktiklerim daha başarılı hiç olmazsa . Sevgiler benden de :)

      Sil
  2. Demeseniz hic bir sey anlasilmiyor, gayet guzel. Ellerinize saglik. Anne sozu her zaman dinlenmeli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iyi ki yanlışlarım böyle demesem anlaşılmayacak boyuttaydı da dikişten soğumadım. Yoksa pek hırslı değilimdir, çoktan vazgeçebilirdim. Anne sözü, emir kabul edilmeli bile desem yeridir :)

      Sil
  3. İzleyiciler kayıp ve yeni kayıt giremiyorum. Sizde de durum aynımı? Yeni kayıt gireceğim zaman hata diye bir yazı çıkıyor. Böyle olduğunda çok üzülüyorum. Acaba kendiliğinden düzelirmi? Ne yapmak lazım acep?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben eve gelip cevap yazana kadar, sağolsun sevgili neon derde derman olmuş, umarım hallolmuştur sorun :)

      Sil
    2. o problem hallodu ancak ben evdeki bilgisayardan bloguma giriyorum ancak yeni kayıt girmek istediğimde ''error'' diye başlayan bir ileti alıyorum ve yeni kayıt yapamıyorum. ne yapacağımı şaşırmış durumdayım.

      Sil
    3. yayın sorununu hiç bilemedim, bende yok, ben de picasadan fotoğraf yollayamıyorum.

      Sil
  4. izleyiciler için bloğunuzun ayarlarında yerleşim planından blog isminizin oldduğu alanda düzenleyi tıklayın ve blog adınızın yanına iki tane nokta koyun izleyiciler geri geliyor ama kayıt girememe için bir şey diyemem belki onu da düzeltir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahahah çok iyiymiş!! ne alakası varmış oradaki 2 nokta nasıl bu sorunu çözüyormuş? Ne acayip bişey bu yazılım işi!!! ama oldu sahiden de dediğinizi yapınca, ben hala hayretler içerisindeyim... çok acayipmiş :))

      Sil
  5. Ya asıl söyleyeceğimi unuttum çok yaşa sen okurken güldürdün beni, kollar ve annenle bu konuda inatlaşman ve en çok da o aydınlanman kopardı beni (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gülmeler daim olsun :) o büzgülerin, o formu vermesi de çok acayip bişey hala bana göre... ama oluyor işte, blog adına 2 nokta koyarak görülmeye başlayan takiptekiler gibi...tuhaf tuhaf işler bunlar :))

      Sil
  6. ne diyecegimi bilemedim ,tamamen kumaşa endexlendim :)hata falan hiç göremiyorum,mengene takmış gibi kumaşa kitlendim :))

    biç ki dikesin iyiki dikmişsin mantonu ,güle güle kullan ,biz yeni görüyoruz :))

    anneler hep haklılar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kumaşla etkileyip, kusurları gizleme sanatı yaptım ben zaten, bu kumaşların daha çok ekmeğini yerim demek ki :))
      çok teşekkür ederim, Sevgiler :)

      Sil
  7. Bu ne kadar ggüzel bir manto Hazır almak istesen böyle güzelini bulamazsın. Kumaşa ayrıca bayıldım . herşey bir bütün olmmuş çok yakışmış güle güle iyi günlerde giyinin. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında hiç uğraştıracak bir yanı olmayan ama gerçekten kumaşa çok yakışan bir model oldu. Severek kullanıyorum, çok teşekkürler :)

      Sil
  8. Cok cok guzel, gule gule giyin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. emeğimin beğenilmesi ne hoş bir duygu, çok teşekkürler :)

      Sil
  9. bende dikişe yeni başladım o kollar benim hiç mi hiç olmuyor nasıl yapılacağınıda bilmiyorum pileli gibi duruyor pilelerinde biri aşağıda biri yukarıda çok değişik bişeyler oluyor lütfen yardım edin:((

    YanıtlaSil